INDIGO GIRLS – LOOK LONG

Het is alweer 33 jaar geleden dat het Amerikaanse folkrockduo ‘Indigo Girls’ uit Atlanta, Georgia op plaat debuteerde met het album “Strange Fire” dat ze toen nog zelf hebben geproduceerd maar dat hen al snel een platencontract opleverde met het om zijn folkartiesten gekende ‘Epic Records’- label. Zangeressen en songschrijvers Amy Ray en Emily Saliers ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens hun middelbare schooltijd en ze begonnen in 1985 al gauw samen op te treden onder de naam ‘Indigo Girls’. Ze hebben gedurende al die jaren nooit weggestoken dat ze lesbisch zijn en ze tonen dat in hun actieve strijden voor gelijke rechten voor alle holebi’s.

Bijna twintig uitgebrachte en meer dan 15 miljoen verkochte studio- en live-albums later komt het duo nu op de proppen met een nieuwe plaat die “Look Long” heet. Ze volgt vijf jaar na hun veertiende en laatste studioalbum “One Lost Day”. Er zijn elf nieuwe songs te horen op deze nieuwe cd en daar zijn ook nu weer enkele tijdloze nummers bij zoals de albumtiteltrack “Look Long”, maar ook de op de video’s te horen songs “Country Radio” en “When We Were Writers” zijn zeer de moeite waard.

Gedurende hun 35-jarige muzikale carrière hebben de ‘Indigo Girls’ het podium gedeeld met grote sterren als Neil Young, Emmylou Harris, Joan Baez, Natalie Merchant, Mary Chapin Carpenter en ‘R.E.M.’ en ‘Bon Iver’. Producer van “Look Long” is de Brit John Reynolds, gekend van zijn vroegere werk met Sinéad O’Connor en Damien Dempsey en ook eerder al samenwerkend met de ‘Indigo Girls’ voor hun plaat “Come On Now Social” uit 1999. De nieuwe plaat werd net als “Come On Now Social” opgenomen in de beroemde ‘Real World Studios’, eigendom van niemand minder dan Peter Gabriel en verdoken gelegen op het Engelse platteland, iets wat zeker heeft bijgedragen tot de kwaliteit en de sfeer van de liedjes op deze plaat.

Het politieke en sociale activisme van beide ‘Indigo Girls’ spreekt velen aan en spreidt zich heel breed over hervorming van de Amerikaanse immigratiewet, de strijd voor de LGBTQ-holebi gemeenschap en het recht op onderwijs voor iedereen. Maar ook hun strijd tegen de doodstraf en de veel te lakse wapenwetgeving in de VS, hun inzet voor het milieu en het klimaat en voor de rechten van de Indianen, de oorspronkelijke inwoners van Amerika, zijn lovenswaardig en algemeen bewonderd en gesteund.

Naast de twee songs op de video’s en de albumtiteltrack “Look Long” willen we in de toekomst ook heel graag opnieuw luisteren naar de nummers “Shit Kickin’”, het soulvolle “K.C. Girl” (K.C. staat voor Kansas City), de ballad “Muster” over de Amerikaanse wapen- en geweldcultuur en de mooie albumafsluiter “Sorrow And Joy”. Het is duidelijk dat Amy Ray en Emily Saliers opnieuw veel energie en passie hebben gestoken in de liedjes die voor het album “Look Long” werden opgenomen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rounder Records

video